وقت نیوز - معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری کشور از آغاز فعالیت های باستان شناساسی و احیا مجتمع تاریخی ربع رشیدی تبریز خبر داده است .
به گزارش وقت نیوز ، علیاصغر مونسان این خبر را جریان آیین افتتاح رویداد تبریز اعلام کرده و گفته است: ربع رشیدی قدیمترین مرکز دانشگاهی بعد از جندیشاپور است.
پیش از وی استاندار آذربایجان شرقی از اراده مدیریت استان برای احیا این مجموعه با ارزش تاریخی سخن گفته و اعلام کرده بود : طرح احیا ربع رشیدی یکی از مصوبات سفر ریاست جمهوری به استان است و برای شروع عملیات آن 20 میلیارد تومان منظور شده است.
مجید خدابخش با اشاره به جایگاه و اهمیت ربع رشیدی نقش این بنا را در تقویت و توسعه گردشگری و مباحث علمی و فرهنگی مورد تاکید قرار داده و گفته است : این مجموعه برای استان و کشور می تواند به مثابه تخت جمشید شیراز نقش آفرینی کند و نقش فزاینده در جذب گردشگر داشته باشد.
رَبع رشیدی یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند شهر تبریز واقع در خیابان عباسی به سبک معماری آذری است.
این بنا حدود ۷۰۰ سال پیش در قالب دانشگاهی به همت خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی در دامنه کوه سرخاب تبریز بنا شده است و داری چهار دانشکده در چهار طرف آن است .
برابر با نوشتهٔ تاریخنگاران و جهانگردان بزرگ این بنا ساختمانهای بزرگ و گوناگون از جمله مسجد و مدرسه و بیمارستان (دارالشفا) و کتابخانه و گنبدی برای آرامگاه خواجه رشیدالدین بودهاست.
این بنا مانند بیشتر شهرهای کهن دارای حصار و بارویی بزرگ بوده و از مضمون نامهای که خود خواجه رشیدالدین فضلالله به دو پسرش دربارهٔ ساختمان آن نوشته چنین برداشت میشود که در آن زمان ربع رشیدی در جایگاه دانشگاهی بوده که از هر دانشی در آنجا شعبهای راهاندازی شده بود و شش هزار تن دانشجو در آن تحصیل میکردهاند .
شاردن جهانگرد نامی فرانسوی که در سال ۱۰۸۴ ه.ق به ایران سفر کرده بود در باره ربع رشدی آورده است: صد سال پیش شاه عباس کبیر دستور به تعمیر آن داد ولی شاهان دیگر صفوی توجهی بدان نکردند و دوباره ویران شد.
586