وقت نیوز - سرانجام بعد از گمانه زنی ها و سر و صدای فراوان امروز شنبه مذاکرات میان ایران و امریکا در عمان آغاز می شود، آغازی که نتایج و دستاوردهای آن می تواند سرنوشت کل منطقه و جهان را تحت تاثیر قرار دهد.
به گزارش وقت نیوز ،در این مذاکرات استیو ویتکاف از امریکا و عباس عراقچی از ایران حضور دارند و فارغ ازاختلاف نظر طرفین در باره اینکه مذاکرات مستقیم باشد و یا غیر مستقیم، از دیدناظران سیاسی نفس مذاکره با اهمیت تر است.
درباره شیوه مذاکره مقام های ایرانی و آمریکایی تا پیش از این اختلاف نظر بین طرفین وجود داشت. ایران بر مذاکره غیرمستقیم تاکید داشت و آمریکا بر مذاکره مستقیم. حتی برخی منابع خبری گزارش دادند که استیو ویتکاف به شرط مستقیم بودن مذاکرات در عمان حضور مییابد. با این حال خبرگزاری فارس روز جمعه گزارش داد که مذاکرات قرار است از طریق وزیر خارجه عمان و بر پایه تبادل متن مکتوب انجام شود.
اگر چه در باره حضور کارشناسانی از طرفین در مذاکرات عمان منتشر نشده ، اما گفته می شود آقای دکتر تختروانچی، معاون سیاسی، دکتر غریب آبادی، معاون بین الملل و دکتر بقایی، دستیار ویژه و سخنگوی وزارت خارجه وی را همراهی همراهی می کنند.
آن گونه که در عرف گفت و گو ها و مذاکرات بین المللی مرسوم است جلسه نخست شنبه در عمان بیشتر جلسه ارزیابی خواهد بود تا جلسه مذاکره و به نظر ناظران سیاسی اگر ارزیابی طرفین از یکدیگر مثبت و امیدوارکننده باشد، کار به مذاکره به معنای دقیق کلمه پیش خواهد رفت و مسیر توافق میان ایران و امریکا و حل اختلافات فی مابین هموار تر خواهد گشت .
مقامات دولت آمریکا دراکثراظهارنظرهایشان طی هفتههای اخیر، بر ضرورت برچیده شدن کامل فعالیتهای هستهای ایران تاکید کردهاند و مذاکره را راه مسالمتآمیز تحقق این هدف برشمردهاند. در مقابل ایران خواهان لغو تحریم ها استفاده صلح آمیز از هسته ای و علاقمند به حضور سرمایه گذاران خارجی و تجارت آراد است .
از دید ناظران مذاکرات عمان با دوره برجام متفاوت است ، در مذاکرات برجام طرفهای مختلفی وجود داشت که آمریکا یکی از آن ها بود اما الان مذاکره فقط بین ایران و آمریکا است.
مذاکرات عمان میتواند مذاکراتی کوتاه و پرمعنا باشد که یک طرف آن رفع تحریم و طرف دیگرش همکاریهای اقتصادی باشد. در مورد فعالیت هستهای ایران هم نقطه مشترکی وجود دارد و آن عدم استفاده نظامی و تسلیحاتی از صنعت هستهای است که هم ایران به آن پایبند است، هم دنیا آن را میخواهد.»
اگر قرار باشد دو طرف به طور واقعی به سمت نتیجه پیش بروند این کار سختی نیست ، مجور فعالیت شرکت های امریکایی در ایران از سوی رهبر نظام گرفته شده است ، رئیس جمهور ایران هم چنین آن را مطرح کرده است و این با توجه به روجیه آقای ترامپ مشوق خوبی برای امریکا ست .
اگر شنبه درعمان به خیر بگذرد و خشت نخست آن درست نهاده شود، راه برای توافق میان ایران و امریکا هموار خواهد شد و مردم به فوریت آثار آن را ابتدا در شکست قیمت دلار و سپس در روند بهبود شرایط اقتصادی و وضعیت معیشتی خود خواهند دید ، ضمن اینکه منطقه و جهان از دستاوردهای آن برخوردار خواهد شد.
586
نوروز قاسمی