وقت نیوز - رضا رحمانی استاندار آذربایجان غربی در راستای برنامه های مردمی و رویکردهای توسعه استان این بار به همراه مدیران دستگاه های اجرایی به شهرستان سردشت جنوبی ترین شهرستان استان رفته تا از نزدیک ضمن بررسی مسایل و مشکلات آن ،مرهمی بر دردها و رنج های مردمان این دیار باشد که در دوران جنگ تحمیلی توسط جنگنده های رژیم بعثی بمباران شیمیایی شده و هولناک ترین جنایت علیه بشریت را تجربه کردند.
دراین حمله که هفتم تیر ماه 1366 انجام شد چهار نقطه سردشت بمباران شییمایی شد و بر اثر آن بیش از 110 تن از زنان ، مردان و کودکان خردسال این شهرستان به طرز فجیع شهید و بیش از هشت هزار نفر از جمعیت 12 هزار نفری آن زمان سردشت مصدوم شیمیایی شدند که آثار و پی آمدهای آن هنوز بعد از گذشت 38 سال بر تن ، روح و روان مصدومان و نسل های دوم و سوم آنان باقی و جاری است.
آنهایی که دم از حقوق بشر میزدند، نه تنها این حرکت غیرانسانی رژیم بعث را محکوم نکردند بلکه تا جایی که میتوانستند از کمک به این رژیم فروگذاری نکردند و حتی رسانههای آنها هم واکنش چندانی نست به این موضوع از خود نشان ندادند.
سردشت هنوز با رنجها و دردهای ناشی از این جنایت تاریخی دست و پنجه نرم میکند و بغضی سنگین بر دل و سینه دارد ، هنوز می توان آه و ناله جانبازان این جنایت و مویه مادران را در کوچه و پس کوچه های این شهر شنید که از یک سو فریاد دادخواهی از مجامع بین المللی را سر می زنند و از سوی دیگر مسوولان را به خدمت و زدودن دردهای خود فرا می خوانند.
ناظران نظامی ابعاد و عمق بمباران شیمیایی سردشت توسط هواپیمایی صدام سفاک را بسیار فیجع تر از بمباران اتمی هیروشیمای ژاپن توصیف می کنند که آثار و پیامدهای آن هنوز بر جای جای این شهر سایه انداخته و مشکلات این شهر را دو چندان کرده است.
از این رو طبیعی است که سفر استاندار آذربایجان شرقی به این دیار با اهمیت و متفاوت تر از سایر شهرهای استان ارزیابی شود و برنامه های توسعه آن با رویکرهای مضاعف مورد توجه قرار گیرد.
سردشت به دلیل تاریخ و تمدن کهن با قابلییت های جهانی همچون خواهر خواندگی با هیروشیمای ژاپن از ظرفیت های بالقوه در حوزه های گردشگری ،کشاوزی و جنگلی و مرزی برخوردار است که استاندار آذربایجان غربی به درستی آن را هدف سفر خود قرار داده تا برنامه های توسعه آن در کنار درد و رنجی که به مردمان این دیدار رفته ،یک جا و با هم دیده شود.
آن گونه که از آمار و ارقام و گزارش های میدانی بر می آید، این شهرستان به رغم سابقه و تاریخ درخشان در جنگ تحمیلی و ظرفیت های طبیعی، تجاری منابع خدادادی در سنوات گذشته چندان مورد توجه قرار نگرفته و از بسیاری از مشکلات اقتصادی ، بیکاری به ویژه از فقر زیرساخت ها از جمله در وضعیت نا به سامان جاده ها و راه های ارتباطی رنج می برد و با گذشت نزدیک به چهار دهه از بمباران شیمیایی همچنان یکی از شهرهای محروم از نظر برخورداری از امکانات درمای ، ارتباطات ورزشی به شمار می رود.
به عقیده ناظران اقتصادی بازارچه مرزی کیله این شهرستان خود ظرفیت بالقوه مرزی است که در صورت برنامه ریزی و توسعه به تنهایی می تواند علاوه سردشت نقش و سهیم کلیدی در پیشبرد برنامه های توسعه کل استان ایفا کند.
استاندار آذربایجان غربی در سفر به سردشت از این مرز بازدید کرده و از نزدیک مسایل و برنامه های توسعه آن را مورد بررسی قرارد داده است.
این بازارچه مرزی تا سردشت ۱۸ کیلومتر و تا شهر قلعهدیزه عراق ۱۷ کیلومتر مسافت دارد و این فاصله کمترین مسافت بین دو شهر مرزی در غرب کشور و از دیگر مزیتهای این مرز است.
استاندار آذربایجان غربی در سفر به این شهرستان گفته است آلازم و رنج های مردمان این دیار ناشی از بمباران دردناک شیمیایی توسط هواپیمای های رژیم بعثی را فراموش نکرده و در مدت حضور خود در مدیریت استان از همه توان و ظرفیت های محلی و ملی برای التیام آن ها و جبران عقب ماندگی های این شهرستان استفاده خواهد کرد.
وی مردم مقاوم و صبور سردشت را نماد پایداری و بردباری در برابر سختی های توصیف کرده و گفته است برای حل مشکلات این شهرستان و توسعه آن و نیز ارتقاء و بهبود زندگی مردم این شهر برنامه و نگاه ویژه ای داریم .
از دید ناظران سفر رحمانی به سردشت علاوه بر آشنایی با مشکلات مردم ، می تواند فرصت مناسبی را برای پاسخ به مطالبات و تقویت مناسبات شهرستان با استان به وجود بیاورد و روح تازه ای را بر زندگی و نشاط مردمان این دیار تزریق کند .
شهرستان سردشت با جمعیت ۱۲۰ هزار نفر در جنوب آذربایجانغربی و در امتداد مرزهای ایران با شمال عراق قرار گرفته، این شهرستان مرزی دارای دو بازارچه مرزی مصوب «کیله» و «اشکان» در طول مرز با اقلیم کردستان عراق است.
586